No us heu preguntat mai perquè és tradició menjar castanyes , panellets i moniatos a la tardor? Quina relació té amb el dia 1 de novembre, dia dels difunts?. Doncs aquí teniu algunes respostes.
“La castanyada s’origina a finals del segle XVIII i deriva dels antics àpats funeraris, en què no se servien altres menges que llegums i fruita seca i els pans votius de l’oferta als difunts en els funerals, més popularment, panets, panellets o panellons. L’àpat tenia un sentit simbòlic de comunió amb les ànimes dels difunts: tot torrant les castanyes, la fruita més abundant a principis de la tardor, les famílies dels difunts resaven un rosari.”
“La castanyera vestida amb roba pobra d’abrigar i amb mocador al cap, davant d’un torrador de castanyes per a la venda al carrer, amb faldilles de sargil molt amples i folrades, amb davantal de cànem i llana. Al cap duien una caputxa blanca de llana, molt llarga, que els arribava fins més avall de mitja faldilla. La duien lligada al coll i a la cintura”. El seu crit de guerra era:
La castanyera: “Castanyes calentes i grosses; qui en vol, ara que fumen!! “
Els nens responien: “Petites i dolentes; de les vuit, set les pudentes“
Bona castanyada!!!!!
Fonts bibliogràfiques: http://www.ca.wikipèdia, cavall Fort,www. blogs.xtec.cat